Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Продавам “панелка”!

Продавам “панелка”!

Дали сега наистина е добър момент да се “отървете” от панелката си? Дали цените няма да продължат да растат? А дали онзи мит, който битува в ежедневието ни, че панелката има 400 години живот не е верен? Сигурен съм, че това са само част от въпросите, които си задава всеки собственик на жилище панелно строителство. Аз искам със сигурност да отговоря на един въпрос – “Възможно ли е да не загубя, като задържа панелен имот за себе си?”, възможно е, да, ако ви е дарен. Тогава на колкото и да го продадете винаги сте на печалба 🙂 

Сега се обръщам към всички останали, които не са дарени или наследили панелки и ги интересуват парите им. Голяма част от панелните жилища в София са на около 50 години и вече изглеждат меко казано депресиращо. Не искам да си представя как биха изглеждали след 20-30 години. Нещо върху, което искам да помислите – след кризата от 2008 година ценовите нива на жилищата се възстановиха след 11-12 години. Не желая да отваряме темата колко бяха 100 000 евро през 2008 и колко са били като стойност през 2020. В момента нека само да разгледаме един цикъл от пик, през спад и пак до пик. Ако кризата през 2008 беше по-лека от настоящата въпроса ми е колко години ще отнеме възстановяването на пазара пик-спад-пик в момента?

Мислейки последователно, ако имаме 50 годишна сграда, чието общо състояние бих определил като изключително лошо, как ще и се отразят идните 15 години, в които предполагаме, че пазара ще премине през цикъла пик-спад-пик? Възможно ли е доходите на живущите да позволят кардинални подобрения, които към момента не са реализирани? Възможно ли е да има фактор, който да повиши стойността и до толкова, че да позволи цената и да се възстанови и да бъде пак атрактивно предложение? Личното ми мнение е “по-скоро, не…”. 

Защо да предприемем продажба на панелното жилище сега? (1) За последните 10 години пазара не е имал по-влошено предлагане, отколкото в момента. (2) Рисковете при новото строителство се увеличават, което прави купувачите по-предпазливи, а в голяма част от случаите дори ги отказва. (3) След 15-20 години най-вероятно състоянието на сградата ви ще бъде отблъскващо и за наематели, и за купувачи. (4) В условията на “трус” на пазара банките първо правят условията за кредитиране по-тежки при панелното строителство. (5) Панелното строителство към момента е третия по ред на желание тип строителство на потенциалните купувачи – конкуренцията ви от сега ви смазва. (6) В момента сте най-близко до замяната на панел с тухла, личното ми мнение е, че при евентуален спад на пазара нуждата от доплащане при замяна на панел с тухла ще става все по-голяма. 

Влошеното предлагане, рисковете при новото строителство, нищожният брой продавачи на пазара, лесното кредитиране са само част от факторите, които ще ви дадат възможността да направите уникална сделка. Ако аз бях собственик на панелка в момента бих се питал само дали бих могъл да я продам изгодно след 20 години, ако отговора е “да” бих се запитал защо така мисля. 

Като излезем извън разговора със себе си, определено не бих задържал повече панелен имот, защото качеството на живот в него с напредването на възрастта ще се влошава, а с това ще се влошава и количеството пари, които ще можем да получаваме от него като наем или продажна цена. Личното ми мнение е, че в бъдеще от панел ще печелят само хората, които са ги получили даром или като наследство

При всички положения не искам да приемате казаното до момента като панацея за панелния имот. Правилното решение за всеки е различно. Няма универсална истина. Това, което прочетохте до момента беше моят начин на мислене, които през годините ми пречи да виждам имотите емоционално, а ги виждам през призмата на логиката, колко пари са ми стрували и колко пари ще мога да възстановя при продажба, и на какво са били равни тези пари. Ако притежавате панелен имот, който не ви е основно жилище или се колебаете дали да го задържите ви препоръчвам да се свържете с професионалист и да коментирате възможностите за продажба и алтернативите за покупка пред които сте изправени. При избора на брокер, направете възможно най-голям брой срещи и си изберете един. Този, който има стратегия. Този, който ви вдъхва доверие. Този, които има решения за всички ваши нужди. Този, за който ще намерите обратна връзка от хора ползвали вече услугите му. 

Дори и да решите да не продавате панелният имот искам да ви кажа, че това не е лошо решение, ако е най-доброто решение за вас към момента на взимането му и сте на ясно с това, какви последствия ще донесе за вас това решение. 

Успех.