Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Достъпността на жилищата и пазара на наемите – час 1

Достъпността на жилищата и пазара на наемите – час 1

Какво се случва през последната година и половина на пазара на недвижими имоти? Интензивен ръст на всеки един тип имот. Ръст в цените на новите имоти, който е следван от приблизително същия ръст при старото строителство, които са породени освен от инфлационните процеси, а и от нарушеното равновесие между търсенето и предлагането.

Как се отразява инфлацията на хората, решили да продават стари жилища, и какво влияние оказва конфликтът Русия-Украйна при имотите, които са в процес на строеж?

Интензивният ръст на инфлацията действа, както действа спадът на цените на имотите за продавачите на вече построени имоти. Хората, които не са на пазара от нужда, а са водени от високите цени, малко по малко преустановяват продажбата, защото срокът, с който разполагат да преместят средствата си от имот в друг тип актив, е прекалено кратък и не се знае дали няма да направят по-скоро лоша, отколкото добра сделка. При новото строителство се наблюдава удължаване на сроковете за построяване и желание за индексация на договорените цени, което само по себе си разклаща доверието на купувачите. Разбира се, това е възможно най-краткият начин, по който могат да се опишат тези два процеса, протичащи в момента на пазара, но те имат съществено значение за цените на жилищата.

Намаленото предлагане на вече построени жилища и увеличените рискове при новостроящите се сгради намаляват драстично избора на купувачите. Това усилва дисбаланса в съотношението търсене – предлагане и автоматично помага на хората, които имат причина за продажба на имота си, да получат по-висока от очакваната от тях сума.

Това само по себе си влошава достъпността на жилищата, защото цените започват да растат непропорционално на доходите. От това следва да заплатите по-голяма сума самоучастие за придобиване на имот, очакват ви по-големи разходи, свързани с придобиването, и месечната вноска по ипотеката ще бъде доста по-висока. В момента наблюдаваме комбинация от няколко кредита за успешно придобиване на имот. Ако цените на жилищата продължат да нарастват, много хора биха отложили покупката за по-благоприятен момент, когато имат по-добро самоучастие, по-голям избор от имоти, по-голямо спокойствие в целия процес по придобиването на имота и управлението на процеса по кредита.

Край на част 1