Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Достъпни ли са жилищата в София и комбинация от кредити за придобиване

Достъпни ли са жилищата в София и комбинация от кредити за придобиване

Коефициентът за достъпност на жилищата се измерва по следния начин – колко средни заплати са нужни, за да се купи 1 кв. м жилище. През 2008 година коефициентът е бил 3,43 средни заплати за квадратен метър, а към 2020 същият този коефициент е 1,2. Тези цифри са отнесени към София, където освен стремглавият ръст на цените на имотите, също така прогресивно нарастват и доходите на хората. Благодарение на тези цифри виждаме, че към 2020 година имотите са близо 3 пъти по-достъпни отколкото през 2008 година.

Към 2022 година, ако един потенциален купувач има добър осигурителен профил и нормална кредитна история, той може да разчита на финансиране, което покрива продажната цена (изцяло!), разходите в сделката и евентуално да му останат пари за ремонт/обзавеждане. Разбира се, целият процес е много по-сложен, отколкото го описах, но хората със средни и високи доходи имат тази реална възможност, стига да са подбрали качествен имот, чийто параметри могат да позволят на банката да отпусне сума, по-голяма от продажната цена и допълнително да комбинира с потребителски кредит.

N.B. Ако сте със средни или високи доходи, не приемайте думите ми като чиста монета!

Нека направим една среща, за да планираме всички детайли и след това да пристъпим към най-доброто предложение на всяка една банка, което можете да получите, без да се налага да посещавате офисите им.

След малкото лирическо отклонение, искам да обърна внимание, че това е изключително рискован ход в условия на покачване на лихвите, защото вашите разходи няма да нарастват пропорционално с доходите ви. Ще ви кажа един елементарен метод, който може да използвате като филтър, дали си заслужава да комбинирате няколко кредита за придобиване на един имот. Ако месечната ви вноска към момента е сумата „Х“, можете ли да преструктурирате месечния си бюджет по такъв начин, че да не изпадате в затруднена ситуация, ако месечната вноска се промени на „Х+40%“? Ако има как да редуцирате семейния бюджет по такъв начин, че 30-40% ръст в месечната вноска да не ви вкарат в лишение, то може да си позволите да комбинирате няколко кредита и въпреки това ви препоръчвам да си създадете буфер от 6 месечни разхода на семейството ви, именно за справяне с непредвидени ситуации.

Моята гореща, професионална препоръка към всеки, който предстои да закупи имот, е да си осигури 15-20% от крайната цена, която струва имотът му. Да си подсигури сумата, нужна за разходите по придобиване на имота, които варират между 5-8%, и да прецени, дали при ръст 30-40% в месечната вноска, той би попаднал в „дългова спирала“. Ако на всички тези въпроси имате „зелена светлина“, може да пристъпите към търсене на имот.