Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Сега ли е моментът да инвестирате в жилищата, които отдавате под наем?

Сега ли е моментът да инвестирате в жилищата, които отдавате под наем?

През последните години възможността за собствено жилище нарастваше. Да наемете апартамент с една или две спални беше приблизително равно да изплащате същият имот закупен чрез ипотека. Разликата идва от това, че при придобиване имате по-голям разход в лицето на самоучастието и разходите по придобиване, но след това месечно нямаше особено голяма разлика между наемната вноска и ипотеката. С други думи всеки, който разполагаше със спестена сума, която му позволява да изпълни покупка избираше да изплаща собствен имот вместо да изплаща наемни вноски.

Какво се случва през последните две години?

Цените на имотите не нарастват пропорционално на доходите, което прави разходите за самоучастие и придобиване по-високи, а след това разликата между месечна вноска по ипотечен кредит и наемна вноска по-голяма. Предложенията за покупка от собственици на вече построени жилища драстично намаляват, защото алтернативите, в които може да преместят средствата си стават по-рискови. Рисковете по придобиване на имот в процес на строителство нарастват и купувачите предпочитат да заложат на сигурното и да купят имот или пред акт 16 или вече готов, а както вече споменах качествените предложения са на изчезване.

В същото време банките остават стабилни и кредитите все още са достъпни, което позволява на голяма част от купувачите да са все така активни. Слуховете за възможно нарастване на лихвите е причина купувачите да мислят една идея повече преди да вземат решение за покупка, но за момента не оказва сериозно влияние върху пазара на покупко-продажби и дисбаланса между търсене и предлагане се запазва.

Личното ми мнение е, че ако пазара запази това темпо на развитие много потенциални купувачи ще отложат решението за покупка за една идея по-спокоен пазар и отново ще обърнат поглед към имотите под наем. Това дава възможност за наемодателите, да излязат с едни гърди пред конкуренцията си, като си гарантират заетост, добър месечен наем, рядка смяна на наематели и минимални разходи при смяна на наемател.

Какво бих направил аз, ако отдавам имот под наем?

В момента бих вложил средства в подобряване на имота си (трайни подобрения) с цел да създам максимално добри условия за потенциалните наематели. Кухнята и банята са едни от най-важните за наемателите неща в един имот. Обновете имота си, превърнете го в дом приятен за ползване от вас. Това ще ви даде възможността да имате богат избор от наематели, което от своя страна ви дава възможността да направите най-добрият избор за профил на хората, които ще допуснете в дома си. Освен това условията, които ще създадете ще бъдат причина наемателите да останат възможно най-дълго в имота ви, а дори и да излязат вие ще бъдете едни гърди пред конкуренцията си.

Огромна част от жилищата, които се отдават под наем не предлагат нормални условия за живот. Стари мебели, стари електроуреди, бани в окаяно състояние и мебели на повече от десетилетие посрещат новите потенциални кандидати. Те виждат един занемарен имот, който се използва като “дойна крава” и се отнасят по същият начин с него докато го ползват. В същото време решението да напуснат имота ви се взима много по-лесно при първото по-добро решение за тях.

Боядисването, слагането на няколко лампи от икеа и няколко килимчета придават свеж вид на имота, но определено не са фактора, който ще накара наемателите да предпочетат имота ви пред другите. Живота на една хубава кухня и баня при правилна експлоатация при всички положения е над 10 години, но през това време само тези два компонента ще ви позволят да взимате драстично по-висок наем, ще ви позволят да скъсите празните периоди и ще направят имота ви качествено предложение, което не си заслужава да бъде лесно напуснато.

При всички положения съвета ми не е универсален.

Ако планирате подобряване на имота си ви съветвам да се срещнете с професионалист, който може да ви даде препоръки пряко свързани с вашият имот и как може да го превърнете в “лъскавата монета” на пазара, която всички искат. Не се колебайте да направите подобна среща, защото в условия на влошаваща се достъпност на придобиване на лични имоти, пазара на жилищата под наем процъфтява. Консултирайте се с професионалист преди да вложите каквито и да е било средства за подобряването на вашият имот за да бъдете сигурни, че вложението, което правите ще ви донесе по-висок наем и ще ви помогне да се откроите сред конкуренцията.

В секцията контакти може да намерите връзка с мен. За мен ще е удоволствие да видя вашият имот, да ви споделя моята гледна точка, да сметнем заедно с какво вложение, какво може да очаквате. Срещите, които провеждам с всички участници на пазара на недвижими имоти са безплатни и не са обвързани с ангажимента да работим заедно. Не пропускайте възможността да получите едно професионално мнение.