Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Какво печеля от предварителна среща с брокер?

Какво печеля от предварителна среща с брокер?

“Защо ми е предварителна среща с брокер?”

Това е един от въпросите, които си задава всеки участник в пазара на недвижими имоти без значение защо излиза на пазара. Дали крайната цел е покупка, продажба, наемане или отдаване на имот предварителната подготовка е в основата на отличният резултат. Ето и няколко конкретни причини да инициирате среща с брокер преди да сте предприели, каквито и да е било действия. 

 

Реална ли е представата ви за това, което се случва на пазара за недвижими имоти?

Търсещата страна (купувачи и наематели) много, често бива подведена от нереалните обяви. Освен това причина за грешни очаквания към пазара на имоти могат да бъдат сделки на приятели от близкото минало, когато цените са били различни или информация от спекулативни сделки. При всички положения вероятността да направите сделка при някой от изброените случаи е нищожна, но шанса да приемете информацията за чиста монета и да стартирате с грешна представа за съотношението качество-цена е напълно реална. В крайна сметка сделка няма да има, а резултата ще бъде много празни огледи и куп излишно похабени нерви

За предлагащата страна (продавачи и наемодатели) често срещаните минуси са два и те не са никак за подценяване – или ще занижите прекалено цената на имота си или ще я завишите прекалено. Ако я занижите при наем ще губите регулярни суми всеки месец от престоя на наемателите ви, а при продажба е възможно да запишете една от най-големите си загуби. За щастие това са по-рядко срещаните варианти. При завишаване на цената минусите при отдаване са, че отлагате за неопределено време отдаването на имота си, а при продажба поставяте на карта възмостта за продажба. Тук проблема и в двата случая е, ако имате нужда и разчитате на парите от сделката.

 

Какво ще ви помогне брокера?

Тук брокера е много обобщаващо, но за да не ви подвеждам искам да подчертая правилният избор на брокер, защото от брокер до брокер има разлика. Ползата  от това да се срещнете с брокер преди да започнете да правите каквото и да е било е тази, че той ще ви предостави конкретна информация за това как работи пазара. Брокерът знае в кой район какви са цените на предлаганите имоти, при какви нива се сключват сделките, каква е конкуренцията ви, какво трябва да направите за да достигнете до повече възможности за себе си и не на последното място здравословната структура на една сделка. Въоръжени с подобна информация вие преследвате най-добър възможен резултат към момента, в който се включвате в пазара на имоти.

Освен всичко изброено до момента най-голяма полза от това да се обърнете към брокер е, че професионалистите знаят кой е клиента за вашият имот и как да достигнат до повече такива (ако вие предлагате имот) или как да ви подсигурят максимален избор от възможности (ако вие търсите имот). Сигурен съм, че всеки който чете тази статия може сам да обслужи спирачната уредба на автомобила си, но предпочита да се довери на специалист, защото иска гарантиран резултат, когато става въпрос за живота му. Да ползваш услугите на специалист в областта на недвижимите имоти е приблизително същият избор като за спирачната уредба само, че на везната срещу стойността на услугата не стои живота ви, а там са спестяванията ви или стойността на един от най-големите активи, който притежават повечето хора.

В повечето случаи подобна среща е БЕЗПЛАТНА или по-скоро ще платите с 30 минути от времето си, възползвайте се. 

 

След като обобщихме, че има как да излезете с грешна настройка на пазара на недвижими имоти и е добре преди това да сте се срещнали с брокер сега искам да обърна внимание на това как да познаете брокерът-специалист. На първо място може да поискате препоръка от приятел за някой, които се е справил перфектно с поставена задача. За жалост принципа за изключението няма да направи изключение в този случай и нямате гаранция, че при вас няма да се случи “издънка”. Ето няколко начина, чрез които да се подсигурите още по-добре: проверете телефонният номер в Google, ако имате късмет ще получите информация за брокера от социални мрежи, форуми и други подобни. Ако няма информация това е малко притеснително. Не се притеснявайте да поискате връзка с последните трима клиенти на брокера за обратна връзка дали той е подходящ избор за вас. Поискайте препоръки от хора ползвали услугите на брокера. Попитайте как ще регулирате взаимоотношенията си с брокера, ако е на юнашко доверие – отново червена лампа. Попитайте брокера, защо той смята, че трябва да наемете точно него. Резултата от всичко написано до момента ще ви помогне да вземете решение дали да ползвате услугите на брокера, с който провеждате срещата. 

Наемайки специалист в областта на недвижимите имоти вие си плащате не за умението на някой да публикува обяви и да провежда огледи. Вие си купувате опит от стотици сделки, вие си купувате стотици решения за всякакви проблеми, които могат да възникнат в сделката ви, ви си плащате за изградена инфраструктура от специалисти нужни за перфектната сделка във всичките и етапи. Не ползването на специалист може да ви струва по-скъпо в прекомерни отстъпки в сделки с роднини и приятели и в необратими грешки допуснати в процеса на сделката. Не играйте хазарт със спестяванията или активите си, застраховайте успеха си.