Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Достъпността на жилищата и пазара на наемите – част 2

Достъпността на жилищата и пазара на наемите – част 2

Влошаващата се достъпност на жилищата ще доведе след себе си по-засилен интерес на пазара на наемите. Потенциалните купувачи, които биха избрали да изчакат нормализиране на пазара, ще пренасочат вниманието си към жилищата под наем.

Мерките за борба с ковид пандемията успяха да покажат на голяма част от хората, че можеш да си работиш от вкъщи, но това промени изцяло нуждите и потребностите на повечето наематели. Малките апартаменти, подходящи само да преспиш и да се нахраниш, започват все повече да губят почитателите си. Преди бяха първи избор, поради съотношението продажна цена – възможен наем. Но след като веднъж ни се наложи да прекараме много време в къщи, вече никой не желае да посреща такава ситуация в малък имот. Освен това вече има ясно изразена нужда за нормално работно място в къщи. Не седнал на дивана, изгърбен пред холната маса, а по-скоро отделно помещение, даващо възможност за концентрация.

Ако отдавате имот под наем, мисля, че е подходящо време да се подготвите за един по-благоприятен пазар с по-богат избор на кандидати.

Тук е моментът, в който трябва да поставите приоритетите си на масата, и само да вметна, че максимална цена не върви ръка за ръка с максимален престой на наемателите. Различните типове наематели имат различни нужди и съответно престояват различен период от време в имота. Това, че отдавате имот старо строителство според мен в момента е плюс, защото тристайният апартамент, може да се превърне в имот с две спални, малък хол с трапезария и самостоятелен кабинет. Разбира се, тук се целите в наемателите, които са на кантар между живеене под наем или покупка на собствен имот.

Горещо ви препоръчвам да направите среща с професионалист, в която да обсъдите вашите очаквания, вашите нужди и какво би било добре да направите с имота си, за да може той най-лесно да отговори на очакванията и нуждите ви. Смятам, че е излишно да споменавам, че старият ви матрак не е подходящ за жилището, което отдавате под наем… Та вие самите не го искате вече, защо смятате, че някой би го поискал… Да печелиш от недвижим имот е продукт на предварителна планировка, прецизно изпълнен план без компромиси и инвестиция на входа, която ще се възвръща следващите 5-8 години (ако имотът е ваш).

Влошаващата се достъпност на жилищата може да се окаже благоприятна за някои от участниците на пазара, а други въобще да не усетят, че имат добра възможност пред себе си. Вие сами избирате от кой тип да бъдете.